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只因人生太短 更須學識揀飲擇食

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leotse

瑞典working holiday可以用網上或紙本方式申請,不過相信沒有人會用紙本申請吧,網上申請可按此連結,讀過申請指引後按begin application會轉到下圖頁面,因為是政府文件所以請填真實資料。如圖片太小可按圖放大。

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填完後會有一封電郵送到所填郵箱,當中包括帳戶號及臨時密碼,更改密碼後就正式開始申請。第一頁問你申請原因,排除法下只有work in Sweden是正確選項。

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之後有Working holiday visa可選。

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個人資料理應沒難度,不過place of birth沒有hong kong可選,而我係英屬香港出生,就此我有打電話去領事館問,然後職員答覆係:「咁而家係中国吖嘛」,china囉屌,citizenship都係china囉屌。BNO不屬於citizenship,所以填UK會否有問題不要問我。

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C/O 在香港應該不會用到,因為我們用門牌號,但在瑞典則很常用(英國我也沒用過)。C/O全寫是 care of,通常情況下我們沒有自己物業,所以要額外在C/O一項填寫屋主的姓名,才能夠收到信,全因瑞典的公寓並沒有門牌號(最少我住過的沒有)。不清楚C/O的用意,我只覺得還是香港用幾樓幾室的方式簡單得多。

最後一項contact with Swedish mission abroad是在哪裡取證,如果能夠在歐洲取證的,最好不要回香港取,因為香港領事證就真的只有取證的功能,但在其他國家的大使館那邊聽說還可以打指模不用在瑞典排隊,當然要你剛好在外國又有大使館才行。

至於申請人在瑞典申請會怎樣就不得而知,有一個個案是申請人在申請期間已經入境瑞典,然後批發簽證後他必須出國再入境,據他說還是拍下當天的報紙證明已經出國。我的估計是瑞典需要在他的護照上蓋章,所以他必須彈出彈入…

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再來是填護照號,是否有外國居留權,還有最近一年有否進入申根國,媽的申根國這一項填到我吐血…雖然我覺得不申報也不大問題…

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之後填寫預計出入境日期,大概填就好不必很精準。入境原因我也只是寫一兩句要enjoy lagom life甚麼的,不要作文浪費時間,他們不會認真看。

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經過一頁文件檢查後就要上傳附件了:
Airline ticket — 可用存款代替,不建議未取得簽證就購買,因為批核時間可以很長
Health insurance — 一定要買而且要覆蓋整個簽證期間,但不需此階段提交(下詳)
National Passport — 沒難度
Offer of employment — 如working holiday申請者在此階段已確定工作,申請working visa吧
Proof of financial — 如果用存摺記得要有自己的名字和更新,可用E-bank或APP的擷圖

簽證批核時間最少需時一個月(甚至有人超過三個月),有些個案甚至在預定日期後才批發簽證,此情況當然要更改出發日期,所以機票很難早買。

簽證生效時間是能夠有條件更改的,我在申請時未有購買保險,當局電郵通知要補交保險文件,我就跟當局說我的人事登記在六月二十,所以想由當初的六月五改成六月十八生效,之後我買了六月十八生效的一年期保險,簽證時間也改成六月十八生效。如果一開始就提交保險,相信會以該時間作準不能修改。

另外有些人本身已經有月供保險,有機會不用購買working holiday保險,但你需要一次交足該時段的保費,當局的專員也不一定接受,只能祝君好運。

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最後當然是繳費了,記得確認資料無誤。


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瑞典工作假期的生活不輕鬆,我也不知該不該祝各位申請成功,最緊要唔好死就得。


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leotse

初抵德國,第一站不是首都柏林而是科隆,還要下大雨,雖然如此亦無阻我要吃德國鹹豬手的決心,經過搜索後就絕對去這間Haxenhaus,是在舊城區的一間老店。



既然是在舊城區的老店,環境老舊好像是常識(不對),油漆都剝落了最少也修補一下吧?

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發現傳說中的大鑼,敲下去是要請客的意思囉?

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在德國豈能不喝啤酒呢?這個Gaffel是科隆的地道啤酒品牌,科隆啤酒有一個專有名詞叫Kölsch,是上層常溫發酵的啤酒…詳細就查Google吧。這啤酒味道跟顏色一樣很清,酒味不強帶點微酸,夏天喝整個人就是爽。

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餐具放在很可愛的木桶裡,這個木桶跟插海盜那個玩具有87%相像。

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豬手以超乎想像的速度上菜,明顯不會是即點即做,這麼大隻豬手如果是現做我想要四十五分鐘吧?這道菜是Pork knuckle Kölner Art,似乎是科隆獨有的做法,其特點是在豬手上鋪有芝士,慶幸這裡是德國,沒有出現邪惡拉絲,但另一方面芝士真的只是鋪在上面,並沒有跟豬手有甚麼關連,頂多就是黏著豬皮而已。芝士的鹹香味頗濃郁,有點像車打芝士。豬皮由於厚度偏厚,焗出來偏向硬身多於脆口了。豬肉的味道就偏鹹,配啤酒可以但更應該減鹽。另外似乎焗豬手的時間太長,肉汁很少肉質也乾柴,我覺得我在捷克吃到的還更好吃。

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雖然我對這評價不高,但既然是當地名物,吃個一次也不太過份,鹹豬手喎﹗有邊個男人唔想?


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leotse

雖說米芝蓮推介的西餐應該都相當可靠,不過我是背包窮遊客,不可能每餐大魚大肉。但即使是米芝蓮,在不同的國家消費水平也有不同,像波蘭這家Cafe Bistrol,它的午餐就挺便宜了。Cafe Bistrol是位於總統府附近的老牌酒店,二戰時曾經是納粹德軍行政總部,後來又當過華沙大學的圖書館。直到共產政權倒台後,這裡才開始復業。

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平日限定的2 courses 套餐,每天不同,價錢29 PLN,即是六十多港元,在香港一個普通西餐都幾十元,這裡還是米芝蓮級數,划算吧﹗

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因為2 courses 餐不配餐飲,來一杯咖啡吧,這裡的咖啡價錢就跟香港咖啡店相約,不過這裡是酒店的咖啡廳,用料應該會高級些吧?

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點西餐套餐,附送餐包是常識,我其實對冷冰冰的麵包沒有很大興趣,只對香濃的牛油愛愛不釋口。

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咖啡選了最便宜的expresso,看那有層次的掛杯就知道這杯濃縮咖啡真的濃縮,味道甘香不過酸。

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前菜是Goat's cheese in filo pastry, red onion marmalade, mixed salad leaves, crushed walnuts,即是酥皮中釀入羊奶芝士,配以紅洋蔥柑橘醬,再加點沙律菜和核仁碎。酥脆的酥皮配以鹹香的羊奶芝士,光這個組合就夠流口水了,與紅洋蔥柑橘醬甜和清酸亦相當匹配,相當出色的前菜啊。

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主菜是Beef stroganoff, parsley pappardelle, parmesan。Beef stroganoff是俄羅斯的菜式,其顏色跟肉醬有點相似,不過正式的Beef stroganoff會加入酸忌廉、白蘭地、芥末,味道帶一點辛但不會辣,闊條麵是未經脫水的生麵,咬口煙韌有彈性,還有鹹香的巴馬臣芝士,雖然沒有驚喜但味道亦很合胃口。

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這質素的西餐如果放在香港,光是Beef stroganoff最少索價七八十元了,整個餐收費應該會是百五以上,在波蘭則一百元都不用還是米芝蓮餐廳,爽啊。當天我更遇到波蘭和阿塞拜疆的總統專車駛進總統府,今次真的是去見總統了。


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leotse

說到倫敦很有名的餐廳,Burger & Lobster肯定榜上有名,不過它在脫歐後價錢升得不可思議,所以完全不划算。除了Burger & Lobster外,Big Easy都是同類的餐廳,價錢亦比較低,自然是要轉場囉。

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Big Easy有每日的不同優惠,這個是當天的無限量Bar.B.Q肉,如果想吃優惠龍蝦,星期四是龍蝦跟牛扒餐,這還真夠罪惡感…

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想吃龍蝦但不需要牛扒的,不一定要星期四來,因為它也有普通的龍蝦餐。

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Big Easy比Burger & Lobster好的地方,絕對是這裡的餐是包括飲品,像Burger & Lobster原價已經貴幾鎊,叫一杯飲品又幾鎊,這就差十幾鎊可以在這裡吃半個餐了。朋友選了這裡的沙冰Cocktail,而我就貪多選啤酒,這自家品牌啤酒有2Pint,即是超過1公升﹗汽水我也沒一晚喝1公升耶﹗

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要說Big Easy比較差的地方,可能是賣相吧?那有人將兩邊龍蝦分開擺的…正常人也不會亂擺一通吧?撇除賣相不談,Big Easy跟Burger & Lobster的Pounder龍蝦,好像Burger & Lobster稍大一點,或者是我剛好遇到大隻的吧。不過這裡的龍蝦因為有加上細蔥調味油,比Burger & Lobster的蒸或燒龍蝦都來得惹味,而且還有粗身薯條吃,完勝﹗

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然後是星期一優惠無限肉祭unlimited meat works,同樣地賣相真的很抱歉,Brown Sauce的深啡色加上大量肉的關係,視覺上毫無觀賞性可言。材料有北卡羅萊納豬肉、燻燒雞肉、聖路易斯豬肋骨、燻焗豆、粟米鬆餅,未食已飽還能夠無限添食,難怪外國人都這麼肥了。

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至於好不好吃?我覺得燻雞是最好吃的,除了有煙燻香外,雞肉沒有被Brown Sauce淹沒,所以味道最純粹。當然豬肋骨等等都不錯,但大量醬汁有點分不清是醬好吃還是肉好吃了。鬆餅就有點抱歉,根本不鬆又乾身,雖然這東西我沒有預期過會好吃,不過一直吃肉會很膩,吃一口鬆餅稍稍能去掉油膩感也還好,不過始終是澱粉質很容易飽。

所以到最後我有沒有無限肉祭?這個半份跟半邊龍蝦再一公升啤酒食完都不能動了還能追加嗎?

在這裡飲不飽也食醉你,廿幾鎊就有交易,連龍蝦也吃得到,實在划算,忽然覺得Burger & Lobster價錢好貴啊…


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leotse

哈利波特的作者J.K. 羅琳無人不識,而在愛丁堡有一家咖啡館,門面寫著是哈利波特誕生地,那就當然要去感受大作家留下的氣息囉。

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既然大作家到訪過,沒有甚麼比這生招牌更好吸引客人了,只是這生招牌做得也太精緻。XD

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 另外這裡還有賣自家的T恤,只是這個大象不太顯眼著出去大概也沒有意識到是餐廳的T恤。

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裡面的裝修就挺乾淨,可能有翻新過吧,太新穎感覺不到有魔法氣息,幸好吊燈跟牆上的大鐘也有點老派感覺半夜會亂動。XD

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想說喝杯給不千奴扮陳豪,可是這裡的咖啡還真貴,結果只捨得點一杯最便宜的Americano,還索價兩鎊多…我有聽說J.K. 羅琳寫哈利波特時是在領失業救濟金,就算當時物價較低,救濟金也應該會跟當時物價掛鈎,一個月應該不會來幾次吧?還是這裡因為成名了所以各種加價了?Americano我就從來沒有喝過好喝的,Espresso再加水甚麼味道都沖淡了。倒是他們用啤酒樽來放等候牌,這點真的很鬼佬。

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早餐來了,當然也是挑便宜的早餐,可是合計已經超過十鎊,在愛丁堡已經可以吃到兩份All Day Breakfast了。一看炒蛋炒得很熟就扣分了,外賣的炒蛋要全熟避免食物中毒我理解,但堂食的炒蛋麻煩給我帶點蛋汁,乾身炒蛋實在不行。香腸和煙肉都不是自家製沒甚麼好談,麵包最少也給我熱一下吧…這種出品連Nicolson Street自稱全愛丁堡最便宜的All Day Breakfast也不如,最少人家夠熱也夠飽肚。

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後記:後來我參加了當地一日旅行團,司機兼導遊大姐說這間The Elephant House在哈利波特面世時並未存在,在這裡寫的是第二本小說而非第一本,雖然不知真假,但最少J.K. 羅琳是真的有在這裡寫書喇。


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英國雖然被稱為劣食王國,只要不吃英國菜都OK,其實在愛丁堡,米芝蓮推介都幾多,這間還有午市套餐,價錢亦平民,一於試試。

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舖頭地方淺窄,幾乎拉椅子就會撞到後面,不過因為我一個人,位置正好對準門口,後面一道牆完全安心不怕無情肘。

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午市時間較短,自然可以選擇菜式都較少。這午餐同時也是Pre Theatre餐,勉強可以當晚餐吧。

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西餐有麵包應該係慣例,店方有將多士烘熱,稍稍能將牛油融化,鬼佬整西餐的確比香港講究。

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Scottish egg係街頭見得多,但一隻炸蛋要三鎊以上絕不捨得,既然米芝蓮食府的starter中有得揀,如此花三四鎊倒是較心甘情願。雖然只得半隻,但街外蘇格蘭炸蛋一不知炸了多久,二不能做溏心(易有細菌),在此即點即做,米芝蓮加持,差價是要付的。

外層為black pudding,可以譯作黑血腸,成份跟香腸類同但加了血,口感並非廚師腸般爽口,而係綿軟甚至帶黏,鬼佬好鍾意這種口感…除此之外仲有燕麥在內,其實有點像蘇格蘭另一名物haggis,味道都幾惹味。溏心蛋做得很精美,雖然蛋味較淡,其溏心蕩漾也令人春心蕩漾。加上青蘋果片和蘋果酒蛋黃醬,帶點酸甜確實醒胃。

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主菜是叫Pollock的魚,正式中文名不知道,肯定的是鱈魚一種。雖然係煎魚,但感覺竟似酒樓食飯時點的蒸魚,滑溜又清甜且不帶腥。多吃兩口,帶一點芹菜味的?!原來他們將一種叫根芹菜的植物,烤完再壓碎,和薯蓉做法相當接近。整個配搭頗為清淡,但又不會覺得食而無味,很適合辛勞過後的週末,來一個小清新。

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雖然食物味道和賣相俱佳,但這個午市套餐份量沒有很多,即使對女士而言似乎也不太夠,對我來說就更不用說了。

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雖然all day breakfast是英國名菜(?),但這種東西集大成的東西真是誰都會做,像葡萄牙就同樣有一種吃一個就超過一天熱量的菜式,甚至比英國的all day breakfast更高卡路里。

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這個叫Francesinha的食物跟all day breakfast其實沒有半點關係(除了同樣高卡路里),樣子有點像法蘭西多士,葡語Francesinha翻譯出來是法國鬥牛犬,在一九六零年代於Porto誕生。來看看材料,麵包雞蛋芝士是離不開的,然後是肉、肉、還有肉,再加個醬汁和薯條,看圖都已經飽了。

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既然是大製作,價錢應該會稍高吧?其實只要9.5歐左右,我覺得價錢挺合理啊。

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如果說流心芝士拉絲很邪惡的話,這個Francesinha A Santiago應該是更強的Boss了。光是薯條份量就比得上麥當勞的中薯條,醬汁又鋪滿整件Francesinha,實在是看得出的罪惡感。Francesinha的醬汁各有做法,但啤酒是必須的材料,另外多數會用到蕃茄,所以這醬汁酸甜中又帶點麥芽香,挺討我歡心。

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切開裡面一看,都是肉﹗看餐牌包括Salsicha fresca新鮮香腸、 Linguiça煙燻香腸、bife牛肉、mortadela意式肉腸、fiambre冷切,誇張吧﹗由於各種肉類全部重疊在一起,造就成複錯綜複雜的旅程,mortadela的爽脆、牛扒的結實、香腸的香料…令味蕾應接不暇,再加上加熱至融化的芝士,滿足度爆燈。

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究竟這個Francesinha是否如想像的高熱量?我十二點吃完這個去到七點都沒有餓的感覺,你說呢?


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茶餐廳雖然唔會係香港絕跡,不過老字號果啲就真係越嚟越少,年中都執咗唔少舖頭囉…呢間新華以前返工就間唔時食,都係其中一間出名嘅老舖喇。

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舖頭門口有麵包櫃,有時仲會遇到新鮮出爐貨,唔知而家仲有幾多茶餐廳兼賣麵包呢?

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入到去人頭湧湧生意好,唯獨是擔心無位坐,不過好在香港人出名能屈能伸,搭枱根本唔係問題。

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餐廳歷史唔短,不過餐牌又幾乾淨。

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睇清楚個餐牌仲係用緊七位數字嘅電話,logo係用舊時右到左嘅寫法。

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餐牌表面無與時並進,不過價錢有。有啲款式你聽過但未食過,有啲無價錢嘅相信已經被時代淘汰無得再食。

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麥兜裡面經典橋段,常餐=特餐=午餐=快餐=晚餐,其實真係改少少嘢咋。最後就揀咗特餐。

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首先嘆返杯奶茶先啦,色澤就唔錯啦,入口茶味唔算太濃但唔澀口,質感亦都細滑而帶奶香,老字號啲奶茶通常都有返中上水準。

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火腿奄列送到,加埋一個迷你餐包,餐包唔係自己做可忽略。奄列用嘅油都幾多,所以煎出嚟幾靚切開仲有蛋漿,火腿絲唔會凍冰冰,作為老字號呢啲基本功真係唔衰得。

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沙嗲牛嘅牛肉大概五六塊,食落口有啲韌,不過咁都好最少無畀鬆肉粉乸到無咬口。沙嗲味同以前比就遜色咗,花生香唔夠濃,沙嗲汁都比較少,好在公仔麵唔會煮到爛晒,整體都叫尚可。

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而家乜都加,所以佢價錢同喺度返工果陣比貴咗好正常,不過沙嗲牛嘅味道實在無以前咁濃味,可惜啊可惜。

價錢:$37


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為咗揀部Notebook出國,少不免要去做高登仔,坐住部神駒去到北河街落車,啱啱好喺呢間舖對出,本來我係想食雲吞麵嘅,又不過呢度有個平日限定嘅午市套餐,時間啱啱好又無謂miss咗佢吖,咁變心快過打針嘅我就入咗去食喇。

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四款拉麵可以選擇,基於海老湯底喺香港較少人做,就揀佢試試。叉燒都可以揀厚切或火炙,當然火炙比較吸引。配菜可以揀蔥或椰菜,椰菜似乎唔太夾就揀返蔥。麵都係揀返硬身啱我口味。小食除咗炸雞外就唔太吸引我,再加支汽水,$78真係同茶餐廳唔會差太多。

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汽水估唔到會係用玻璃樽裝,雖然容量少啲但啲汽係比罐裝多,所以我係鍾意樽裝多啲。

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一個人食就通常會坐吧枱位,可以見到廚房嘅運作,因為我揀咗個煮麵位坐,有女職員問我會唔會覺得熱,幾細心唔錯。

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炸雞先到,我從來無期望過跟餐嘅炸雞會係即炸,果然一食就知係預先做起,微暖同唔太脆。雖然肉汁唔多但肉厚,感覺似係來貨唔係自家做,沒有期望就沒有失望。

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拉麵嚟到,估唔到舖到咁滿,仲有預計以外嘅蔥白同肉碎添。

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叉燒有經過充份火炙程度,亦有一定厚度,但咬落去除咗火炙香外,叉燒嘅調味唔太明顯。由於肥膏唔多,就算火炙咗佢都唔會話好有油香,好睇但又未到好食。

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湯底就相當濃郁,蝦味極重,以價錢計我好難想像佢會咁濃蝦味,但又唔會話好鹹,飲完又唔會口好乾。櫻花蝦就浸到軟晒唔脆口,可能佢地係放櫻花蝦乾去煮所以咁濃味掛?總之湯底我就好滿意。

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拉麵顏色比較雪白,食落去好似唔喺硬麵質地,唔通我剔錯?除咗硬度之外個麵就無話太特別,滑係幾滑但唔夠咬口,無咩碱水味算係優點,但佢係全碗麵最大缺陷。

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價錢而言呢間拉麵店算係偏中下游,湯底質素我都幾欣賞,可惜啲麵整成咁晒咗碗湯啦。

價錢:$78


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好多酒都可以陳年,清酒亦唔例外,陳年過嘅清酒一般叫做古酒,一聽就知有歷史。

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以前曾經飲過古酒,味道就相當強,同茅台相似我完全頂唔順。不過呢支係我試飲過ok先買。

雖然試飲果支係新酒而呢支係過咗一年,聽職員講啲味就turn down咗,但因此打咗八折我又無咩所謂。

先由室溫開始飲啦,會覺得佢似穀物味多過米味,雖然唔太準確但有啲啤酒嘅感覺,不過係無氣唔凍版,咁你知無氣又唔凍嘅鬼佬涼茶一啲都唔鬼佬,真係幾涼茶,少少酸又有啲甜,唔會係新手酒品囉。

一般情況暖嘅清酒會更烈,呢支古酒暖咗後氣味的確濃郁好多,不過飲落味道反而甜味突出啲少咗份酸,同紹酒有幾份接近,個after taste有少少似朱古力添!

試埋凍飲啦不如?飲落酒味最淡係凍飲唔使講,同室溫比亦都較甜,飲開清酒嘅未必一下子就接受到古酒,用凍飲嚟入門係好啲嘅。


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雖然英國貴為劣食王國(啥?),但其實不缺好吃的東西,之前在SOHO區附近吃過這間Tonkotsu的豬骨拉麵,竟然比不少香港的拉麵店還要出色,是因為這邊的豬肉比香港便宜一半,煮出來的豬骨湯更足料的緣故吧?總之如果是住倫敦又想吃出色的博多拉麵,不必去連鎖的一風堂,這間Tonkotsu亦相當優秀。

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比起Tonkotsu SOHO,這間Tonkotsu East地方就寬敞得多了,不用背貼背還有小花園可以戶外進餐,不過沒冷氣我又不吸煙當然是躲室內。

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在室內還看到製麵機﹗在香港會有自家製麵的拉麵店也是屈指可數,沒想到在倫敦就這麼簡單被我遇上。

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這裡喝的不是冰水,而是青瓜水,味道挺清新,用來消除湯底的油膩感亦不錯。

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餐牌同時是墊枱紙,這裡的款式和SOHO店有少許不同,SOHO店有特製的海鮮口味是這分店沒有的。

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湯麵以外,還有冷麵,不過我還是喜歡品嚐湯麵,因為拉麵湯底可不是一般家庭能夠弄得到啊。

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所以我是吃豬骨拉麵嗎?Nonono,太年輕了。進門口時給我發現了這裡有Tsukemen,即是沾麵,人在英國吃一碗好的拉麵都已經難得,居然還有沾麵?﹗我問過店員這裡是唯一一間有賣沾麵的分店,當然不能放過。

看沾麵的賣相不錯耶,麵的份量不少,咬下去只有少許碱水味卻又有煙韌彈牙口感,老實說比得上香港不少人龍店。溏心蛋一看就知沒有過熟, 醬油香也夠濃。叉燒有厚度亦沒有散開,富肉香而且滷得入味,沒令我失望。

至於沾汁又如何?這方面就稍遜色,它是香港最流行的魚介豚骨系,魚介粉下得挺多所以鹹味頗強,不過會帶有炒洋蔥的香味,當然豬骨味仍然能保持。建議盡早把蔥絲放進沾汁降低鹹味會更好,因為他們不懂湯割為何物,頂多就只能吃完麵條後添熱水令你較易喝完沾汁。

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在遙遠的英國,能做出出色的拉麵,讓我有回鄉的感覺已經很好,又怎會想到居然會遇上沾麵,而且質素還媲得上香港的名店,真是世界級驚喜。


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成日都聽到周月黨吹到周月個麵真係世界級,就算唔係世界級,全盛時期嘅周月都係世界級,咁我個人就有啲包拗頸嘅,吹到咁大反而無太大衝動去,不過我又間中會去PMQ,周月又喺樓下,不去不去還須去啦。

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門外已經有餐牌可以睇到有咩沾麵同拉麵可以揀,不過定價$91真係有啲奇特,係因為加一後可以齊頭一百蚊?

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雖然周月係第一次去,但姐妹店沾麵真中我係去過嘅,果邊同樣都係店內製麵,個麵又的確幾好但其他就普普通通,下場係執笠。本家嘅周月就開咗幾間分店包括修羅場老銅,不過去老銅食覺得不合期望的話,肯定會有周月黨出嚟話食中環本店先叫真正食過周月。

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好啦入正題,雖然我一條冷食,但都係要等位嘅,無計佢攞米芝蓮之前已經係排隊名店,等十五分鐘我已經算快了。餐牌用刻字木板做版皮,重量感十足又有型格。雖然已經決定叫周月沾麵300濃湯凍麵,都睇睇仲有咩可以揀,除咗炸雞餃子飯類呢啲拉麵店常客,都有香港好少好少見到「油麵」,即係日本版嘅撈麵。排隊人多所以預咗出餐唔會快,不過香港人都習慣咗等,十零分鐘小事啦。

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終於等到,第一時間試下咩叫世界級嘅麵,300g睇落出其多,其實係麵底有個筲箕,咁洗麵水就唔會浸住啲麵而係滴落碗底。世界級麵條呢⋯⋯結實,雖則都算彈牙但真係有啲硬身,同埋碱水味明顯。咁其實我喺劣食大國王都倫敦都食過自家製優質沾麵條仲要彈牙而無碱水味⋯可能我食嘅唔係全盛時期嘅周月啦,所以個麵唔係世界級啦,well咁我靚仔果期都有女同學話我都算係靚仔嘅⋯⋯

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溏心蛋雖然睇落好熟,不過都仲有少許溏心嘅,八成熟口感自然就結實,少許醬油味,無驚喜。

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輪到沾汁,同沾麵真中係同色水,所以我都算食過半次。個沾汁就係醬油同魚介嘅組合,味道唔會太偏重醬油或魚介任何一方,可以同時飲到沙甸魚乾同醬油嘅味道,其實唔錯。而同魚介豬骨沾汁比,最大分別係呢度味道帶醋酸,應該係加咗沙甸魚醋或昆布醋,食慣魚介豬骨湯底嘅人如果無心理準備,可能第一啖就會嗆親,因為酸味都幾強。只係浮面果浸油都真係幾犀利,可以反光添。另一重點係⋯唔熱喎大佬,我連沾都未沾過喎?或者呢個係專登我唔知啦,神山都係標明佢沾汁係六十度嘅。

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叉燒就幾多肥膏我鍾意,滿滿嘅油香夾雜濃郁嘅醬油味,口感亦都軟熟,可惜就數量太少。

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筍乾,硬身得嚟無渣,喺醋酸強嘅湯底下都無浸到過酸,但應該會軟身啲掛?不過筍乾對我而言係最可有可無嘅配菜,無所謂啦。

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最後加返啲湯割,佢地用嘅係雞湯,熱湯一兌⋯終於似返啲樣,第一啖雞湯味出先,然後慢慢醬油味會滲返,只係個湯仍然凍得好快,香味亦隨之變弱。

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我唔知全盛時期嘅周月有幾世界級啦,咁周月其實係翻兜得過嘅,不過如果周月有米芝蓮,我諗日本會爆出一堆米芝蓮拉麵出嚟,麵屋一燈(日本)都無米芝蓮喎…

價錢:$100


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無論吃到多飽,甜品永遠都只另一個胃去安置,更何況人在外國機會難得?看到一堆鬼妹在排隊,連鬼妹都不怕肥我又怎可能畏懼呢?排﹗這家店1937年已經開業,能屹立至今,排﹗Tripadviser寫排第三的甜品店,都排﹗

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雖然他們的雪糕是現做的,人龍也不短,但排隊時間卻超短,基本上十多秒就會完成一份單。店裡可以看到他們的機器如何運作,這麼新鮮的雪糕我還是第一次吃。

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雪糕可以選擇雪糕筒,杯裝或是我這種雪糕三文治,份量分大中小,我手上的是中碼,2017年是1.4歐,好便宜﹗眾所周知荷蘭的奶製品是十分有名,所以我對這雪糕有很大期望。

夾著雪糕的是威化餅,沒有額外的調味就單純是一塊不是很脆的威化餅。而雪糕的質感跟一般的很不一樣,不硬身但非軟雪糕,像忌廉但又比較挺身,口感綿滑入口即溶,這應該是鮮做雪糕才有的質感吧。加上濃厚的牛奶跟雲呢拿味,很不錯呢﹗

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不知是否地理上接近比利時,荷蘭亦有相當多賣薯條的舖頭,在花多眼亂中找到這間名店,上面寫著ANNO 1887,是1887成立的意思嗎?

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其實我也沒有特別要找甚麼名店,只是看到這條長長的人龍,還有大家都拿著這裡的薯條吃,看旁邊的鬼佬也在探頭看過究竟,就知道一定要排隊囉。後來查一下,是1957年成立的,賣薯條賣六十年也夠厲害,Tripadviser有4.5分之高,厲害啊﹗

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要知道一間店是否多遊客光顧,餐牌一定是指標,你有見過吃薯條都吃到六種語言嗎?這家店連醬汁都區分了哪些是比利時風味,醬汁接近三十款。當然我人在荷蘭,不選荷蘭醬就真係荷蘭銀行支票。

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這個叫oorlog醬的物體,係蛋黃醬、沙嗲醬同洋蔥碎的組合,蛋黃醬同沙嗲醬簡直是魚與熊掌why not both,不過兩隻醬都相當濃味,很難協調吧?Oorlog在荷蘭語入面解作戰爭,Oorlog醬的出現據說是在第一次世界大戰中同盟軍中誕生,當時盟軍士兵在軍中嘗試不同醬汁組合,結果就創造出這個醬--不過一鹹一甜的兩種醬料確實像在打架呢。

如圖所見,沙嗲醬跟蛋黃醬各佔一邊,確實像兩軍對壘,所以洋蔥應該想像成砲火嗎?薯條就無需多言,現炸的粗身薯條根本無得輸,蛋黃醬同洋蔥其實就同吃沙律菜差不多無特別,不過蛋黃醬從來都很無敵,比茄汁更強。精彩之處當然是沙嗲醬,稠身、少辣、重花生香,這味道完全是印度串燒沙嗲醬風味,而且不是隨便做就做得好食。這裡的沙嗲醬,比香港的印尼串燒店出色多了。港式的沙茶醬沙嗲,又是另一回事了。

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 何解荷蘭會食到如此出色的沙嗲醬?忽然想起荷蘭曾統治過印尼,一切謎底已經解開。


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這天從Sintra回來時候已經不早,很多餐廳都已經接近關門,慶幸這間想吃的店隊伍排得不長,還能趕到尾班車進去,一個人旅行總有些好處。

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來這裡為的是海鮮飯,曾經拿過獎啊。一般海鮮飯都是兩人或以上份量,這裡有一人份,正是我過來的其一理由。

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柯打過後當然要等,除了客人要等得久外,其實店員阿伯同時是廚師更要收銀,所以慢是肯定的。

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天時暑熱,最好是來一支冰凍的啤酒,這支Super Bock…超淡麗,配海鮮就還好,如果是純喝我會喜歡麥香濃的。

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西班牙海鮮飯是連鐵板上,這裡則是連鍋子上。西班牙海鮮飯或許有機會是在其他地方煮好再放上鐵板,但這裡肯定是煮好把鍋子都拿給你,真想知道廚房到底數藏了幾多個鍋。看鍋裡的海鮮也不少,而且不是甚麼青口魷魚,是蝦蟹啊。

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先分一點在盤上,因為它好好好好熱要攤涼一點才能吃。然後吃一口…啊啊啊啊熱熱熱好吃(好好講話﹗),飯粒其實跟西班牙海鮮飯有點像,都是粒粒分明而且中間不是熟透,帶點煙韌的咬口,而且蕃茄味相當濃郁,還滲透出海鮮的鮮甜。至於海鮮好不好吃?看到那橙紅色的蟹膏還用質疑嗎?我覺得這個海鮮飯比西班牙海鮮飯更吸引我呢。

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其實看到有博客推薦那個Prawn portuguese style "fried",但我一個人吃兩款又怕吃不完,只好放棄了,獨行俠的唯一煩惱啊。


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前排去觀塘食蛇,咁啱見到間蛇舖對面有間拉麵,作為偽日本人當然要去八下間拉麵店主打啲咩,原來係醬油拉麵系,而唔係香港最主流嘅豬骨拉麵。仲要有數量限定嘅slow cook叉燒拉麵,喺日本食過slow cook雞肉叉燒後念念不忘嘅我梗係唔會放過呢間舖啦。

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門口嘅告示牌雖然有大大張拉麵相,但吸引我嘅其實係左上角唔起眼嘅真叉燒拉麵,賣slow cook叉燒嘅拉麵全香港應該一隻手數得晒。因為我嘅目標只有一個仲要限定廿份,入去前先同店員確定無賣晒先入去,真係有種一係唔食一係我就要食最好嘅霸氣,咳咳。

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既然只有一個人,坐喺吧枱位就好正常,我都好鍾意睇住廚房嘅運作,呢種位置啱晒我。睇到枱頭有蒜頭辣醬胡椒粉同醋,再加埋個水壺真係日本常用嘅冰水壺,未食加定分先。

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拉麵嘅湯頭就分濃淡兩種,濃嘅會加入背脂即係豬肥,雖然京都系嘅拉麵係以濃厚見稱,不過食醬油湯底就梗係食清湯,我覺得醬油湯底唔應該落豬肥,好易冚過醬油味嫁嘛。

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等咗唔係好耐碗拉麵就嚟到,睇落幾大碗而且叉燒份量唔少,計落幾抵食喎。Slow Cook嘅叉燒梗係要帶啲粉紅色啦,但因為湯係熱湯,浸係湯裡面都會變熟好似生牛河咁,所以第一時間梗係食返塊叉燒。

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Slow Cook叉燒量多之餘並非燈影級,唔會一下就畀熱湯淥熟,帶微粉紅嘅叉燒食落的確夠軟熟,而且會多一份煙韌嘅口感,除咗醬油味外,仲會畀你一種類似風乾火腿嘅味道,無令我失望。

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粉嫩叉燒係耍家

麵係最常見果隻黃色鹼水麵,醬油湯底十居其九都配呢種麵,雖然我自己就唔太鍾意鹼水嘅味道,但佢嘅鹼水味就唔太明顯,食落口彈牙唔會過淋,令人滿意。

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鹼水拉麵幾傳統

用豬骨煲嘅湯,就點都會有油花嘅,不過睇下湯面嘅油花其實唔多,絕對配得上清湯呢個名。飲一啖,醬油味突出而不失豬骨同木魚嘅鮮味,飲真啲仲會飲到薑味,好有日本嘅感覺,喺香港屬一流水準,就算走到日本都唔失禮。以為咁就完?少年你太年輕了,枱頭仲有一支醋,一加落去,由豬骨風變成魚介風,用清鮮嘅味道作結,就唔覺得有罪惡感啦。

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醬油湯底夠和味

無論湯底、叉燒都唔會輸畀日本嘅拉麵,價錢亦同日本相差無幾,唔想食香港主流嘅豬骨湯底,呢度絕對係個好選擇。

價錢:$98


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來到貴鬆鬆的挪威,有些東西卻比香港更便宜,那就是海鮮了。你知道嗎,在卑爾根吃海鮮自助餐連遊船河,竟然六百港元不到,而且有長腳蟹食,在香港要食長蟹腳肯定不少於500元,更何況加上遊船河呢?而且挪威是漁產出口國,香港是進口國啊~

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就是這艘船了,船隻沒有很大,比香港的渡海小輪更小。雖然距離開船時間還有十五分鐘,不過職員已經讓我上船了,即是可以吃囉?

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船不大座位自然不會很多,而且空間都尚算闊落,意味著很少人爭食囉?

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蟹蟹蟹蝦蝦,我當然不會拿那些蝦來吃啦,吃貴的才能回本呀。

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既然漁業發達,壽司刺身當然是簡單快捷的菜式,仲有比挪威的森林更出名的是挪威的三文啊。

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熟食?不要說我不會選,連其他顧客都好像沒怎麼下手…

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反而這個我有興趣,魚子醬任吃﹗

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我最期待的畫面出現了﹗這裡可以看到不同的狀態,最左的你見到肉殼分離就知道時間較久水份少囉,雖然這種乾身的蟹肉更濃味,不過質感會很鬆散,所以還是挑些肉貼殼的蟹來吃,肯定比較新鮮。

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看這飽滿的蟹棒,不是扮晒蟹的蟹柳,是真的蟹肉棒,咬下去有肉汁又鮮甜無比, 如果香港的已經令人滿意,這裡的當然是更高享受。

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這自助餐沒有龍蝦吃,但是有龍蝦湯,只是龍蝦味不算濃,鹹度卻很高,這個鹹度是越飲越渴啊,這是維京人style嗎?

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其他的東西也該嚐嚐,蟹腳跟蟹鉗是跟一開始的長腳蟹不同種,似乎是乏人問津關係相當乾身,很明顯不新鮮。三文魚刺身的油花也沒有香港的出色,赤身也帶比較濃的血味,到底是刀功問題還是水域問題呢?倒是醃三文魚這比較傳統的北歐菜式挺好吃,更能呈現三文魚的爽滑。

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壽司?看樣子就知飯粒沒黏性啦,不過有加牛油果噢飄跌亞否卡道。因為沒有澱粉質不飽肚,多少也有吃一點,而且一直在吃蟹肉會膩,換一換口味又可以繼續作戰。至於帶子刺身…切到這個樣子你還是死心吧。

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反而味噌湯還算正常,不會太鹹亦濃味,生冷食物吃得太多有點不適,飲暖湯和食生薑後又能作戰下去。

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我吃魚子醬的次數大概一隻手就數到,也不懂得如何分高低級,但既然這裡有得吃也自然不會錯過。味道就簡單的鹹鮮味,紅色那種就多一點辣味像明太子,放在麵包上吃吧。

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下層是酒吧,歐洲嘛怎可能沒酒?當然這裡的酒價錢非同小可,我還是喝tape water就好了。

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坐遊艇自然要上甲板看風景,這天有一團外國人搞聚會,只是他們在甲板進食不就是食西北風嗎?雖然不是很冷,但還是會冷吧。

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當天基本都陰天,沒甚麼好風景可看,雖然我的重點都放在食物上。

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雖然自助餐的菜式不多,不過大家應該不會介意,因為都只會跑去吃蟹。遊船河嘛…如果碰到天氣好,上甲板吹吹海風是不錯,像我大陰天就差點囉,不過就算是晴天我想我還是會一直在裡面吃蟹腳嘩哈哈。


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雖然米芝蓮係飲食指南,不過佢哋鬼佬嘛,講到香港菜,真係識條鐵咩。生抽皇黃秋生就唔同,雖則佢都係半個鬼佬,但最少係香港土生土長,佢話好食嘅,我信嫁。早排見到佢去屯門食海鮮食得咁開心,梗係跟,做唔成影帝都可以食影帝餐嘅﹗

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餐廳就酒樓格局,無咩特別,最多就係坐房同坐大廳有唔同收費。平時食飯就頭痕揀咩食,今次簡單,黃秋生食咩我食咩,唔夠飽就搵伙記推介,完全係思想殘廢餐。唯一要揀嘅,咪汽水定啤酒囉,畀我見到佢哋係玻璃樽版本,一定係飲汽水,啲氣「鋸」好多~

影帝餐第一道係白酒忌廉煮花甲烏冬,花甲係啲肉係飽滿到貼邊而唔係空殼公司,抵食吖,同埋就算有忌廉汁係度都食得出隻花甲嘅清甜。作為好酒之人我當然希望白酒味再濃啲,不過食得出白酒嘅香味已經好夠。而忌廉就比平時食西餐嘅白酒忌廉黃身同多幾份甜味,量多但唔係水汪汪,就算攤凍咗入口都唔會好膩。烏冬本來無太大期望,又估唔到佢食落夠滑溜,口感唔會過鬆散或太結實,唔係我買開十蚊幾包果種純醫肚Cheap貨。

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泰皇芝心蝦丸就係成粒手榴彈咁嘅炸芝士蝦丸,香脆嘅麵包粒食落去無油膉味,裡頭包住嘅蝦丸亦彈牙唔係一口麵粉,而且仲有個一咬就爆嘅芝心,除咗要小心啲芝士係口裡面爆出嚟,仲要注意唔好畀滾熱辣嘅芝士顏射哦~

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雖然佢係一碗蕃茄薯仔海鮮湯,但並唔係橙紅色,呢碗湯都應該係我人生中最貴嘅蕃茄薯仔湯喇,佢係用咗瀨尿蝦同沙白去煮,真係一聽就知佢鮮味。飲落就好老實,蕃茄味唔重,海鮮嘅鹹鮮味比較明顯,咁嚟得呢頭食飯海鮮先係主角嘛。飲完湯梗要食埋湯渣,可以見到十隻八隻瀨尿蝦隊落去煲,真材實料嫁﹗

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薑蔥鮑魚煲聽個名好似晒咗隻鮑魚,不過佢地係用鮮鮑魚而唔係乾鮑,而鮮鮑味道其實幾淡,配薑蔥簡簡單單就相當好。呢個薑蔥鮑魚,爆香咗大量薑蔥蒜,再加埋強勁嘅鑊氣,淡味都升級成惹味。而且鮑魚夠大隻又夠嚼頭,真係唔會比乾鮑輸蝕。

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蒜茸粉絲蒸元貝雖然屋企有時都會整,不過屋村街市仔要又大又靚嘅元貝唔容易,既然呢度有大隻元貝,梗係唔可以錯過。個元貝殼大過我隻手,肉就有掌心咁大,咁大粒元貝真係可以話係肚滿腸肥,食落啖啖肉又唔會黐殼,加埋蒜香粉絲真係無敵組合。

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呢度嘅招牌菜焗芝士龍蝦呢個無理由唔食啦,我要了解吓咩叫做有芝士香無芝士臭嘅芝士。睇報導話用咗三種芝士,小弟不才唔會食唔到係邊三隻,不過有芝士無拉絲,應該都無水牛芝士。首先由個頭開始食,啲芝士味確實香濃,同埋食落去面頭微脆裡面就似蛋糕咁軟熟,幾有趣而且我鍾意。焗過嘅龍蝦肉並無焗過龍,口感唔韌而且有肉汁,扯起成舊龍蝦肉然後好似雞髀咁一啖咬落去,真係好爽。食完終於明咩叫有香無臭嘅芝士,應該係指佢無芝士果種奶膻味--雖則本人係連羊奶羶都唔怕。

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雖然食咗好多海鮮,但係見秋生哥食過鹽油焗奄仔蟹,一場嚟到唔嗌又好似可惜咗啲。望住啲蟹黃漏出嚟咁款,梗係一啖啜落去阿黃度。阿黃同大閘蟹黃其實幾相似,味道一樣都係鹹中帶甜。呢隻奄仔蟹嘅蟹肉明顯比大閘蟹肉厚紥實,唔似大閘蟹食完個黃就無肉食,同埋唔使等咩九圓十尖一年一造咁悽涼,幾時都有得食。

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食海鮮,最緊要食得夠鮮,有咩鮮得過係海邊食先?再加埋有影帝加持,個朵夠響嘢食夠鮮,值得食啦。

價錢:約$480


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漢堡包食得多,好多都會著重牛肉的品種例如和牛堡或者安格斯堡,以Dry aged技術做漢堡扒販售,則似乎是近年開始出現的趨勢。布拉格的Naše maso是我第一次吃到的Dry aged牛肉漢堡,不知味道如何?

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店舖的位置如下,地方不難找但招牌不明顯所以容易走漏眼。



不過又不用太擔心,因為這舖很具人氣,基本上你在附近見到人群聚集的舖頭走過去就沒錯了,尤其是它在外國是關門較晚的輕食店,所以很多人會在門外喝酒吃包。(噗

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餐牌在門口,看到Daily Special有點好奇,不過抵步已經是晚上九點半,當然都賣清啦,反正我的目標dry aged hamburger仍有售就可以了。本來是想要加芝士,不過芝士都已經用完…顆顆也太受歡迎了吧。

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點完餐的等候最好是用來參觀,看到這堆肉腸又粗又長就知道為甚麼喜歡洋腸了。另一邊雪櫃放的是鮮肉類。

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櫃檯後面會見到職員很努力的煎漢堡扒,真的很努力因為人龍基本沒停過…再後一點還有大叔在處理肉類,餐廳的工作真的做不完呀。

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除了賣肉外還有少許調味品販賣,當然啤酒他們是一定有售的 

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等廿分鐘終於等到了,切開一看就知不同了,粉紅色的漢堡扒不常見吧。味道如何?首先說麵包,是經過烤烘的帶點微暖和微脆,質感亦軟熟。至於重點的Dry aged牛肉,咬下去肉汁的確會因為熟成過而較少,但因為水份蒸發了所以牛肉味變得濃郁,有如安格斯肉的香氣。另外免治肉沒有加上很多麵粉去成形,雖然肉塊會比平時鬆散一點,但也令它更像肉扒,而非吃麵粉。

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這麼實在又高質的漢堡,價錢亦相當合理,能吃牛肉的絕不能錯過。


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香港嘅拉麵店,我最鍾情就一定係漁場台風,佢係咪全港最好食我唔敢講,避免某某黨走出嚟話某某先至係世界級,但我可以肯定漁場台風一定係全港宅味最濃嘅拉麵店,啲宅味唔係貼幾張poster整幾件figure就扮得到,而係連員工、食客都係非等閒之輩臥虎藏龍,唔知咁講店主會唔會怒った呢?

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適逢三週年慶祝,出咗兩日限定嘅海膽拉麵,真係要神咁早出去排隊,果然未開舖已經排一百幾十人,前面有人用tablet打太鼓,後面有人話爆咗幾袋UO…呢啲嘢你唔會明嫁喇。

當日只賣一款海膽拉麵唔需要頭痕,只要揀好湯底濃淡同埋落唔落蔥就得,不過麵質都可以手寫決定軟硬,我就一定食硬身嘅。講起上嚟我其實無食過漁場台風嘅拉麵,因為我鍾意食沾麵多啲而沾麵只有午市會做。

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雖然係最忙嘅週年慶,枱面都唔會七國咁亂。牆身有好多客人同餐廳嘅互動,裡面真係好多宅嘢…咳咳。

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唔使好耐拉麵就已經做起,呢日排長龍都咁高速真係要用摩打手做嘢。湯底明顯比其他拉麵舖少,可能濃湯嘅意思就係唔去兌水掛。個濃湯味道就真係好重豬骨味,飲落亦夠漿口,鹹味重少少啦,或者正常濃度會更適合我。

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聽講今次嘅豬肉係荷蘭豬,荷蘭豬又係咪真係荷蘭叻啲荷蘭好食啲呢?咁佢梗係出色過荷蘭叻果個渠頭啦,瘦肉嘅部份就韌少少但係肉香味濃,肥肉部份就入口即融充滿油香,平時街市啲豬肉梗係比唔上啦。呢度嘅叉燒又比其他舖頭嘅厚肉,啱晒我。

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週年慶嘅麵聽講係特製,我無食過呢度嘅拉麵底所以比較唔到。落單時要求咗硬麵,呢點毫無疑問做得到,食落口硬度夠又唔會未熟。麵條掛湯能力亦強,吮麵時可以將豬骨湯一齊吮入口,唔會比沾麵遜色喎。

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食拉麵溏心蛋就唔少得嘅,不過隻蛋蛋唔見咗?得返阿黃係度?平時溏心蛋我就成隻啪,既然佢搞成咁我直頭打散佢連埋拉麵一齊吮落去。就算無咗蛋白都仲有濃厚蛋黃香,一樣令人滿足。

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話明海膽拉麵,說好的海膽呢?咁係得返呢舊嘢姐?之但係,泡嚟嘅?食一啖,師父明白了。點解隻蛋骨肉分離無咗蛋白,因為個蛋白用咗嚟打泡,否則單單係海膽又點會係白色?咁即係有無海膽味呢?係食得出嘅,但味道梗係無直接食一板板咁濃,$50就唔好要求太過份。只用蛋白嘅聰明之處係蛋白幾乎無味,所以就唔怕蓋過海膽味,同理我覺得唔好同個湯溝埋一齊食,否則就只會食到豬骨味。

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$50蚊可以食到一碗完整嘅拉麵,計埋燈油火蠟人工舖租點都無可能有錢賺,絕對係感謝祭殺必死,為咗以後都有得食週年限定,係要多啲幫襯嘅。

價錢:$50


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這天是Check out日,不過我是要坐第二天早上六點的班機去雅典,所以其實我有一整天時間在蘇菲亞,重頭戲當然是去參觀最有名的Alexander Nevsky Cathedral。出發前要先吃早餐,我住的Hostel 44收費不貴更有早餐附送,還有免費的咖啡機和洗衣機,一晚不用一百港元﹗早餐除了基本的牛奶粟米片火腿多士,還有這款餡餅,雖然是冷凍食物但會放入焗爐烤熱,吃起來有點像我們的蔥油餅我很喜歡﹗

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然後就向Alexander Nevsky Cathedral出發,路上看到一對老夫妻,公公似乎有點行動不便,都是婆婆在推銷。

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老婆婆挺可愛的,她會拿著各種東西很賣力的示範

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還有中間的手繩,上面有不同的圖案。上面是貓時婆婆會喵喵叫,是狗時她又汪汪叫,是蝴蝶她就在拍翼,看這婆婆多麼可愛怎可以不幫她買一個呢。

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再行前一會就見到Alexander Nevsky Cathedral,很好認的一棟建築,因為有著拜占庭風格的大圓頂。這教堂之大在東正教中是數一數二,更是巴爾幹半島中第二大的教堂。之前說過保加利亞曾受奧斯曼帝國統治,教堂是不能高於士兵騎在馬背上的高度,所以這教堂是在奧斯曼帝國撤出後才建造,翻查資料是1882年動工,1912年完成,是比較年輕的教堂呢。

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有不少教堂都不能拍照,這裡不是不准,但要先買拍照證

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而且拍照和拍影片是兩個價錢,即使是上帝還是要錢的。

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而這教堂的地下室從1965年成為國家美術館一部份,裡面也是放宗教相關的美術品。

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西歐的大教堂是雕像較多,而東邊似乎是肖像居多。

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不過大家都會用蠟燭悼念,只是蠟燭好像柱香般長,不是IKEA的圓蠟燭。

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當然十字架是少不了,大家都是信耶穌,不用分得那麼細

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其實放這種吊燈看起來實在不太像教堂,倒有點像宴會廳的感覺

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但天花板的壁畫仍然會見到神,真是舉頭三尺有神明。

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去完Alexander Nevsky Cathedral,還有甚麼可以做?在蘇菲亞郊區有一座Boyana教堂,是世界遺產之一,東翼在十世紀末至十一世紀初左右建成,中央則是十三世紀中葉興建。這些不算很重點,重點是裡面有一壁畫是1259年的作品,經過這麼多年未完全脫色掉漆實在難得啊。

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既然Boyana教堂位於郊區,交通當然不便,最好是先去旅遊中心打聽一下,而最接近Alexander Nevsky Cathedral的旅遊中心位於Sofia University St. Kliment Ohridski站,位置看地圖。


另外亦最好拿一份地圖,保加利亞的交通查詢不如香港方便,保加利亞人的英文水平亦不高,更不用說是外國文字我們看不懂。根據旅遊中心的建議,買了這張一日交通卷,可以坐各種交通工具,但如果要坐地鐵就要先到票務處「增值」,每坐一次都要「增值」一次。

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哪到底要如何去Boyana教堂呢?要坐電車4號或5號,然後轉乘107號巴士,職員會告訴你到哪裡轉乘,但還是有GPRS最實際。

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上述的一日交通票可以在旅遊中心對面的票務處購得,旅遊中心職員應該會告訴你怎買的。

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然後坐了一個多小時的車終於來到了Boyana教堂,這個相當新淨的建築應該是十九世紀才建成的右翼。

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既然是世界遺產,少不免要收入場費做維護。如果只進入Boyana教堂只要10 lv,不過加兩完可以進入保加利亞國家歷史博物館,反正沒差很多錢就買通票吧。

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真正收藏1259年壁畫的就在這裡,看起來就很有歷史了。這裡不是隨便能進,需要工作人員帶進去,除了是要介紹裡面的展品歷史,還要限制進入的人數和禁止大家拍攝,其實那副壁畫都出現掉漆了,萬一因為太多人出現碰撞,壁畫肯定會被摧毀。

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Boyana教堂除了壁畫外就沒甚麼東西看,很快就可以轉場到保加利亞歷史博物館。從Boyana教堂到博物館的方法…走吧,你又不知坐哪一架巴士,又不知巴士時間表,走過去則大概用半小時,可以接受。

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這展板展示著位於保加利亞境內一些羅馬式建築,所以意大利可以跟保加利亞說保加利亞是自古以來不可分割的一部份吧?

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在博物館外也擺放了羅馬時期的文物,不怕風吹雨打啊?

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不過一進去反而是給我看到女人內褲…是剛好在做展覽喇剛好。不過能光明正大的看女性內衣(羞

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正經一點,地面層還是有跟保加利亞歷史相關的文物喇。

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公元前的文物能夠保存得這麼好,可能跟保加利亞並不算打仗打很大的地方,而且也偏離地震區有關吧。

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這個兩件的完整度之高令我懷疑是不是仿製品呢

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這些石板是講述宙斯和赫拉的故事,他們是誰?希臘神呀

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神話以外還有東正教的藝術品,當然它們的年代比較接近近代,保存方面做得好一些是正常的。

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 這個相當有份量的頭冠應該是教皇用的吧

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耶穌釘十字架的作品一定不會少掉

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聖母聖子像…怎麼少了臉孔?曾經看過一些傳教漫畫都是不會繪畫面部,原因好像是神可以是任何外表?

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像這種衣飾品好像在西歐比較少見,還是應該說因為風格完全不一樣所以好像沒見過?

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國家博物館當然不能少了戰爭裝備
 
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其實保加利亞的軍隊也很強悍,畢竟他們原本是遊牧民族,更建立過兩次帝國,雖然之後被旁邊的土耳其壓著打很多年…

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不過對我來說最吸引的還是民族服,可以用來幻想呀~(喂

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沒有這海報也不知道原來可以分到這麼多種,不過幾乎都是用紅色主打啊。

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要做出各種衣服當然要紡織機,紡織機是人類歷史上相當有趣的發明,無論我走到哪一國,設計竟然都十分相似,明明那個年代的設計圖不可能帶到全世界去,人類的智慧就是如此相近啊?

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逛完博物館回市中心後時間尚早,就到處看看等吃晚飯。走著走著就發現這座教堂…還是應該叫廢墟?

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教堂叫St Georgi Rotunda church,擁有著圓筒形設計,是蘇菲亞市中心最古老的基督教古蹟,年代可以追溯到四世紀羅馬帝國時期。為何前面是一個廢墟而只有教堂是完整呢?想當然是因為有做復修。興建此教堂的在位者為君士坦丁大帝曾說:「Serdica是我的羅馬」,Serdica就是蘇菲亞的古名。

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不過這裡在奧斯曼佔據時期曾經轉為清真寺,所以有多少真的是從羅馬時期留下來,就不得而知了。勿論這些,這種紅磚建築的確有濃厚的舊日情懷,而且歲月的洗刷也十分明顯。

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等到朋友從里拉修道院回來,差不多是晚飯時間了,找了好幾間餐廳,最後還是挑了在市中心的大街上的Shtastliveca - Vitosha Boulevard。現在寫遊記才知道,這店得到world luxury restaurant awards 2017的獎項,當初也沒感覺它很貴啊?至於到底有多luxury?進網站看照片吧,那些傢具看起來宮廷感超重。雖然大家只有病的方面像公主,但在這樣充當一個貴族拍拍照真的很不錯,視乎你的羞恥程度決定在這裡拍幾多小時…

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即使是餐枱上亦有假花和蠟燭,和女生食真的一流。

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看餐牌有相當多的意大利菜,這裡可以在披薩上加上松露油,這麼有趣?

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不過披薩還是留在意大利吧,吃傳統保加利亞菜。

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也要飲地方飲料Rakia,就水果類的白蘭地。

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這是杏桃味的Kaisieva rakia,味道比較dry亦挺涸喉,杏桃味也不明顯,與上次muscat比的話還是muscat的花香果香較強比較吸引,加了冰會柔和一點較易入口。

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Baked Veal Meatballs(11.90 lv,約HKD 60),Veal就是小牛,不過這肉丸根本是漢堡扒吧。至於味道嘛,如果前一天沒有吃到精彩的保加利亞菜,我會覺得這裡不太差,但問題是味精有點重,可能主打的意大利菜味道會比較好吧。

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我覺得如果是吃氣氛這裡就很棒,畢竟這種裝潢香港可能永遠找不到。真的要找好吃的就挑Hadjidraganovite izbi,雖然兩者都去也沒問題,才兩餐飯嘛。


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上次喺大圍搵到間平靚正嘅日本嘢,我個返鄉下(I mean日本)仲多過我嘅老死又話想去試下,諗起又好耐無喺果邊踩單車,就決定踩完單車再過嚟吔。

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以前運動完可以大吃大喝,而家老喇,反而係攰到食唔到咁多嘢,就揀啲特別想食嘅啦。

魚生飯本來就唔特別,不過呢碗山形角切魚生粒珍寶赤蝦飯($68),多出嚟隻蝦就真係夠大隻喇,純目測佢有成六吋長兩隻手指粗,蝦肉口感結實帶黏性唔會霉爛,再啜埋個清甜嘅蝦腦,感動。魚生粒就符合預期,都係三文魚吞拿魚油甘魚呢啲,睇個色澤都知品質唔錯,魚生粒嘅份量甚至乎多過飯添﹗

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魚生赤蝦用料足

點刺身飯可以換購三文魚頭鮫($30),我係相當鍾意食三文魚頭嘅,應該話我鍾意食熟嘅三文魚多過生嘅,因為煮過嘅三文魚啲魚油逼咗出嚟更好食。有時啲餐廳嘅燒三文魚頭,就真係得個頭無肉食,呢度仲有埋個魚鮫位,價錢相同肉量Double up。雖然魚頭係樣衰咗少少,但食落去肉質就好細滑,而且魚頭皮(唔係柒頭皮)燒得香脆嗦嗦聲。而魚鮫就幾厚肉,魚肉夾起嚟唔會散但入口即融,又伴隨住魚油嘅甘香,呢個價錢真係自己整都無咁平。

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脆皮魚頭夠抵食

明太子手羽($48)個樣脹卜卜好似BB嘅雞髀仔咁,賣相相當吸引,見佢咁脹卜卜就知裡面釀咗唔少明太子啦。雞肉咬落去雖然肉汁唔多,但肉質唔會霉,雞皮如果再脆口啲就更好。裡面嘅明太子份量同預期一樣多,辣味唔會好強,加杯啤酒就爽喇。
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少辣雞翼好送酒

今次食嘅款式同上次唔同,不過一樣水準唔錯,尤其係呢度價錢夠街坊,又唔使係旺區排大隊,同埋我喺度返屋企仲快過由旺角返呢。

價錢:約$80


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每次去尖沙嘴都唔知食咩好,因為實在太多嘢可以揀,但得自己一丁友去食又食唔到幾多嘢,所以好多時都係食吓小食或者食碗麵就算,查到有間拉麵店新開,有比較少見嘅櫻花蝦沾麵,試吓無壞。

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由於係新開而且係三點幾鐘,無咩客人係件幾正常嘅事。店裡嘅裝修都真係幾樸素,木枱同木色筷子好似食魚蛋河咁嘅款,加上一個唔知係特色定係甩色嘅牆身,其實成件事幾時光倒流又意外地夾。

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沾麵有四款而且有得揀冷暖麵,要食就梗係食冷麵嘅。除咗沾麵仲有三款拉麵,仲可以揀麵嘅軟硬度,或者走唔走蔥筍,細節位做得幾足啵。

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上枱喇﹗睇個樣都幾足料,沾汁嘅櫻花蝦鋪到滿晒,沾麵除咗叉燒溏心蛋筍乾蔥呢幾樣基本嘢之外,仲有海帶芽呢個味噌湯常客。

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一手摸落碗沾汁度,個碗熱到辣手即時一縮,好明顯個碗係比沾汁更加熱,咁樣做就有保溫效果。雖然小處有著眼,但沾汁就不過不失,個汁唔會過鹹亦食到蔬菜嘅清甜,唔需要加湯割都可以成碗飲晒。另外櫻花蝦的確用咗唔少,但一清晒櫻花蝦個汁就無晒蝦味,不如攞部份蝦去煮沾汁咪仲好。

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大堆頭無以為繼

沾麵呢邊都係大堆頭,啲配料基本上冚晒成碗麵。

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但佢真係得個樣唔錯,沾麵係結實得嚟無彈性,口感自然唔好,無落鹼水可能係原因,但其實可以喺麵粉上著手,其他舖頭無鹼水味得嚟都可以彈牙,無理由做唔到嘅。

而叉燒可以話係燈影叉燒,三塊加埋都唔夠人地一塊厚,除咗要讚一下刀功外,就梗係要彈塊叉燒無咬口,切到咁薄完全食唔出究竟入唔入味,尚幸有啲火炙味點綴下,成件事無咁寡。

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燈影叉燒味道淡,麵質較硬欠彈性

溏心蛋個樣的確係溏心嘅,但係睇色水就知唔夠入味,軟熟度可以但好細粒,照計細細粒應該容易入味先係嫁…

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人地仔細老婆嫩,佢地蛋細唔夠嫩

老實講呢度嘅基本功真係做得麻麻,有注意到細節位,主動加水同埋禮貌良好係件好事,但去餐廳食嘢,梗係嘢食質素排先。仲要拉麵唔係平嘅菜式,以呢度嘅定價,其實有更抵更好食嘅選擇啦,不過開業初期,應該有進步空間嘅。

價錢:$93


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日本酒中分好多類型,呢支係本釀造活性生原酒。本釀造係精米步合70%以下,有加入釀造酒精嘅酒。而活性生原酒中嘅生原酒,可以再細分為生酒及原酒。生酒為未經消毒嘅清酒,原酒係沒有稀釋嘅清酒。一般清酒大約會有15-17%酒精度,原酒會稍高一點,呢支則有19%。而活性酒係將留有酵母菌嘅酒粕裝入瓶中進行二次發酵,道理跟氣泡酒相通。

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由於呢支酒仲係發酵緊嘅關係,開法同一般清酒完全唔同,你要不停開蓋同閂蓋,等裡面嘅氣壓同大氣壓力一致先飲得,否則佢會噴一大堆出嚟你喊都無謂。

因為係濁酒關係,色澤自然帶白色,同時亦偏黃。倒出來會發現比較慢,怎麼這麼慢?因為米漿濃呀。而杯底你會見到好多氣泡喺度,但當然無香檳咁明顯啦始終濁酒唔夠通透。

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第一口會有濃厚嘅米香,亦因碳水化合物關係味道帶甜,由於二氧化碳關係又略帶清酸,但當甜味過後酒勁就嚟喇。因為佢仍有氣泡關係,酒勁會隨住氣泡喺口中爆發,你會覺得呢隻酒特別醉人,都係氣泡作怪。

呢支冬季限定嘅濁酒,有氣泡酒嘅口感,類似甘酒嘅甜味,又有清酒嘅享受,$120就有交易實在唔貴,喜歡日本酒嘅不妨一試。


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保加利亞,這個名字一定聽過,位處歐洲巴爾幹半島東邊,以前曾是一個輝煌的王國,不過巴爾幹半島自古以來都是一個紛亂的地方,甚至有歐洲火藥庫之稱。在香港保加利亞是半冷門的旅遊國家,這個國家會是怎樣呢?

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香港並未有直航機去保加利亞首都蘇菲亞,不過我是由比利時出發,RYANAIR是歐洲最大型的廉航,住過歐洲的無人不知了。不過有時候機場會在較遠的位置,有時加上從機場入市中心的價錢可能廉航會更貴,我是在布魯塞爾南邊的Charleroi Airport上機而非布魯塞爾國際機場,其實比較遠,但蘇菲亞目前只有一個機場,所以買機票也較安心。這機場亦相當新淨,不過充電位置不多。

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機場旁邊就有地鐵,此地鐵是保加利亞目前唯一的地鐵,1998年通車。

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地鐵售票機有英文選項,不怕看不懂。至於要買哪一款票呢?一般來說只買單程就夠,旅遊點很接近所以沒有必要用,可能最後只有來回機場這兩趟而已。如果你想儲起那張電子卡,其實要先去票務處找職員買的,售價 1LV約HKD 5.5。

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蘇菲亞地鐵目前只有兩條路線,很好懂。

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橫向表示更一目瞭然。

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當晚入住的旅館是Hotel 44,它的位置正好在幾個地鐵站的中間,這尷尬的位置你要說方便又可不方便也沒有不對,因為無論哪一個站都最少要走五分鐘才到達,雖然也沒甚麼大不了,不過蘇菲亞的街燈比較梳落,就有點擔心了。

第一天行程其實去了里拉修道院,所以分開了另一篇文章

從里拉修道院回來後可以到中央車站上地鐵,然後坐車到Serdica II車站就是市中心了。

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雖然叫Serdica II,但其實並無Serdica這個車站,原因是在當年興建Serdica站,在預定地點發掘出古羅馬時代的遺跡,情況就如沙中一樣。結果保加利亞人怎樣做?他們將遺跡完好保留,而將地鐵站的位置修改,並改名為Serdica II站,所以當你在Serdica II站內,會見到不少遺跡,是整個包在站內啊。

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在站外更會見到露天遺跡附帶解說。看看人家如何保護文物,再看看香港,城市發展先進幾十年,文化保養又落後了幾多十年?

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在Serdica II站附近會見到一座奇特的教堂,這教堂跟一般的平房高度差不多,教堂不都是高聳入雲的嗎?原因在奧斯曼帝國(現今的土耳其)佔領期間,奧斯曼人是信伊斯蘭教而保加利亞是信東正教,身為佔領方的奧斯曼人怎可能讓保加利亞的教堂建得比自己的清真寺高,就下令教堂不能建得高於士兵騎在馬背上的高度。既然不能向高空發展,就學香港的狗…高官一樣向下僭健囉。

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蘇菲亞的地標就不會缺少她--聖蘇菲亞女神像。蘇菲亞在希臘神話中是智慧女神,銅像上的皇冠代表權力、貓頭鷹代表智慧、月桂冠代表名譽。這個銅像是在二千年才豎立的,在此之前是俄共的列寧像,今次真是打倒共產黨。只不過女神像又曾經因為衣著太暴露受到爭議,人類真係好麻煩。

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之前說奧斯曼帝國入侵時限制了東正教教堂的高度,清真寺當然不受此限,

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這座清真寺叫Banya Bashi Mosque,於十六世紀中期竣工。此清真寺特別之處在於它是建在溫泉之上,甚至有機會看到蒸氣冒出,亦因此清真寺命名為Banya Bashi。這裡是目前蘇菲亞唯一仍然運作的清真寺

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進入清真寺需要脫鞋,女性也要披上頭紗,說起來我好像是第一次進清真寺…?寺裡雖然沒有浮誇的雕塑,但牆上的花紋已經很好看,其實我亦不太明白為甚麼西方可以建教堂建到沒錢,簡直跟中國暴發戶一樣。

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此清真寺最有名的是長達十五米的圓頂,這裡亦是保加利亞唯一一座保底下來的方底圓頂建築。

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清真寺正在修繕中,可以看到左邊牆上的油漆顏色跟大廳差很遠,畢竟是舊建築嘛。

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而清真寺旁邊則是一個公園,從外表看真的猜不到這裡是溫泉地方。

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另外還有一座蘇菲亞歷史博物館,博物館佔地不少,不過要收費還有時間不足就沒有去參觀了。

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在博物館附近有個叫Zenski pazar的市集,譯成英文是ladies' market,女人街嗎?其實不是,雖然這裡大部份店舖都是賣蔬果,但也有少量食肆和雜貨店。

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巴爾幹半島的氣候較溫暖,可以說是歐洲農業區之一,看看這茄子多巨型就知道農作物生長得多好呢。

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既然到了午飯時間,當然要找當地菜來吃,Google到這間看似不錯的餐廳就進去囉。食記參看另文

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吃飽後繼續行程,看到一間大教堂自然要去八卦一下。

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這Hagia Nedelja Church始建於十世紀,跟當時蘇菲亞的教堂一樣,是用石做地基然後用木材搭建。到十四世紀時當其他教堂都轉用石材時,這教堂卻仍然維持木造直到十九世紀中葉。

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哪何時才變成目前的外貌,則是1933年的事。在1933年前發生過一場大地震及恐怖襲擊,多災多難啊…

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教堂裡面看起來不太特別…

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但其實這裡收藏了聖遺物,係塞爾維亞國王Stefan Milutin的遺體,此君於1321年已經離世,遺體輾轉到過不同的教堂和修道院,在十八世紀才安置在這裡。我不好意思拍人家的遺體,就遠遠拍一張了。

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由於時間不早而且還要洗底褲,就先買好晚餐的材料帶回去旅館,兼且啟動洗衣機再出發,一間有免費洗衣機的旅館對旅人來說實在難求。

再出發就前往Sveti Aleksandar Nevski,雖然已經關門但在外面看依然很宏偉,反正Day 2會去也不心急。

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繞到後面拍,很難想像原來是同一棟建築,由正方形變長條形的。

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附近還有一座Russian Church, 又叫Church of St Nicholas the Miracle-Maker,此處原本是清真寺,但在1882被摧毀。在羅剎從奧斯曼帝國手上解放保加利亞後,此處成為羅剎大使館和居於此的羅剎人的官方教堂。據資料說教堂頂上的五個金色圓頂,真的是金的,雖然只是塗層但這麼大個也花不少錢了。

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在附近還看到一個佔地極大的建築,原來是保加利亞國家圖書館,也是全國最大的公共圖書館。圖書館全名是SS. Cyril and Methodius National Library,是為了記念兩位東羅馬帝國傳教士聖西里爾和聖美多德而為名的。

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既然開始入黑,就早點回旅館休息吧,留待第二天再續行程。

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